Странице

Jun 10, 2011

Grčka - Zakintos

Fontanica u Patri
Dolazak: Bilo da do Zakintosa idete busom iz Soluna ili Atine, uzećete linuju koja vozi do Patre, odakle presedate na trajekt.











Vožnja trajektom je vrlo prijatna i traje oko sat vremena ili manje.

Prilazak trajekta luci na Zakintosu

Ostaviće vas u gradu Zakintosu, odakle se odlučite na koju ćete stranu – ka mirnijem severu ili još ka jugu, u party zonu. Grad koji je obeležen kao mesto za provod je Laganas, ali zavisi od vaše percepcije zabave kako će vam se svideti, jer ovaj grad slovi kao jedno od pribežišta pijanih turista iz zapadne Evrope, čije je pobvraćanje po ulicama i penjanje po banderama pod dejstvom droge, dalo razne loše epitete jeftinim letovalištima širom Mediterana.

Jeftinoća je takođe relativan pojam – ono što se meni dopalo je da na Zakintosu imate izbor, i da ne tretiraju svugde turiste kao hodajući džak zlatnika. Ima super marketa u kojima su cene približno iste onima u većim hiper-marketima iz gradova na kopnu, tako da možete biti bez bojazni da vam neki lokalni prodavac naplaćuje musli 6 puta više.

Studio u smeštaju Drosia... za preporuku!
 Smeštaj: Ako putujete u privatnoj režiji i tražite smeštaj kod nekog od lokalnih vlasnika pansiona, imajte na umu da oni uglavnom traže određeni depozit kao garanciju da ćete se pojaviti, npr. 50 evra. Lično vam mogu preporučiti pansion „Drosia“ u mestu Alikes, na severnom delu ostrva.  Ova preporuka je 120% iz srca, za koje mi je definitivno prirasla divna žena, Eleni, u čijem je vlasništvu ovaj smeštaj. Pre svega zbog Eleni sam se osećala kao da sam na letovanju kod rođaka, koji je baš srećan što me vidi J i danas smo u redovnom kontaktu, čestitamo jedna drugoj praznike, čujemo se... čak je i pozvana na moju svadbu, hehe! Prosto, žena je vrlo mila i uslužna, prava domaćica.
Smeštaj kod nje je klasičan apartmanski, cene su baš povoljne (20-30 evra po apartmanu), jako je čisto i kreveti su baaaš udobni. U apartmanu ima sve što je neophodno, kuhinja i posuđe, peškiri, posteljina... Klima se naplaćivala dodatnih 6 e po danu,ali ja je nisam uzimala jer je sam apartman okružen vinovom lozom i debeli  ’lad daje prirodnu zaštitu od vrućine. U njemu možete i doručkovati, pred ulazom u studio je velika bašta. Topla voda, naravno 24 h, a uz to i dž parking.
Obavezno otidite na sajt http://www.studiosdrosia.com/
gde ćete videti i cene i šta se sve nudi :) I požurite, jer nema puno soba! Tako da nećete biti u nekom vašaru sa 300 drugih turista !




Mesto Alikes je simpatično, plaža je sa jako velikim plićakom, odn. nahodaćete se dok dođete do dubine, a onda propadate. Voda nije nešto kristalno prozirna. Centar grada ima dosta restorančića i kafića, a ako budete imali sreće da je krizna sezona, videćete da je u većini njih happy hour stalno, sa cenama koktela nižim nego u Beogradu.

Alikes je dobra polazna tačka za izlete, na koje obavezno idite, jer ima sjanih mesta na koja možete doći samo brodom.

Plave pećine - Blue caves -
Ova geološka formacija nastala igrom prirode predstavlja lukove nadvijene nad tirkizno plavom vodom. Najimpresivnije su u jutarnjim satima, a na njih ćete naići na putu za plažu Navagio.










Prilaz plaži Navagio
  Shipwreck – Navagio – Najpoznatija plaža u Grčkoj, ako je suditi po fotografijama koje izazivaju nostalgiju za morem i letom.  Na ovu plažu je bačen stari trgovački brod, potonuo pre 50-60 godina. Sam brod nije impresivan jer je zarđao i pun grafita, ali plaža je predivna, sa sitnim vrelim kamenčićima (neko bi ih nazvao krupni pesak) i vodom koja preliva sve nijanse plavetnila.

VAŽNO: Dolazak na plažu zahteva strpljenje, jer na nju ne može pristati neograničen broj brodića. Moguće je da ćete čekati na svoj red i do sat vremena, usidreni pred ulazom na plažu. Po dolasku, vreme će vam takođe biti ograničeno – dakle OKO 1h mate za kupanje.

JOŠ VAŽNIJE: Na ovoj plaži nema nikakvih komercijalnih sadržaja! Vodu, sendviče i sl. okrepljenje uzmite na brodu ili nosite sa sobom!
Dolazak ovde vredi svaku paru, jer je zaista filmsko okruženje, plavi raj na zemlji, i verovatno simbol Zakintosa. Mnogi od nas čeznuli su za ovom plažom gledajući poznate fotografije, kao ove koje prilažem ispod, i pitajući se gde li je to nestvarno mesto!




Reč "Navagio" na grčkom znači "olupina" ili "brodolom".
Sat vremena na ovoj plaži taman je da napravite par slika tipa BLUE LAGOON.

                             
Marathonissi ili Ostrvo kornjača – Ovaj izlet počinje krstarenjem oko rta Vassilikos, i pristaje se u blizini Cameo ostrva, veoma živopisnog i popularnog mesta za venčanja (na slici).

U toku prijatnog krstarenja verovatno ćete videti koju čuvenu Caretta caretta.
To je ugrožena vrsta kornjača koje se rađaju na ovom malom ostrvu, odakle plivaju sve do Indijskog okeana, mesta. Divne su, velike, i prava je privilegija gledati ih kako umiljato hrle kroz vodu. Pristajanje na ostrvo Marathonissi nije dozvoljeno, osim volonterima koji brinu o kornjačama, jer postoji opasnost da zgazite neko od kornjačinih jaja u pesku.





Caretta caretta... jedna od ugroženih životinjskih vrsta rađa se u blizini Zakintosa.












Čak i manje iskusni vozači snaći se se! Plaža van Zakintosa grada
Grad Zakintos: Glavni grad Zakintos ima i svoj italijanski alijas - Zante, i nosi autentično ruho grčko-italijanskog tkanja koje karakteriše arhitekturu duž čitave Jonske obale. Ovo je i administrativni centar grada, tako da za kupanje i plaže računajte da izađete malo van grada, pri čemu će vam buggie biti najbolji kompanjon - jeftin je, zgodan za parkiranje i lak za upravljanje. Ne znam kako se nazivaju na srpskom,ali ovo im je zvanično ime u Gr.





Grad ima 12.000 stanovnika, i u centru je trg Dionisiosa Solomosa, slavnog grčkog pesnika iz čije su pesme Himna slobodi iz 1823., prve dve strofe danas nacionalna himna Republike Grčke. U gradu su i njegova velika statua na centralnom trgu i mauzolej, na popločanom Trgu Sv.Marka, unutar grada.
Ušavši u grad, naići ćete na brojne kafiće i šetališta, kao i stepenice kojim dolazite do vidikovaca grada.
Panorama Zakintosa - Zantea

Sumrak u gradu

Vredi obići crkvu Sv.Dionisija, koji je zaštitnik ostrva.
Možda upravo zbog toga se mnogi Zakinćani zovu Dionisos, čije su varijante Dionis, Dionisije i Denis.

Sve u svemu, Zakintos ne valja zaobići ako želite da se i dobro provete i kvalitetno odmorite.

1 comment: